Efter år av försummelse av arbetslinjen i svensk politik är det hög tid att den återupprättas. Det gör alliansregeringen. Bidragslinjen byts ut om arbetslinjen. Detta är bara bra och det var hög tid att det gjordes.

Alliansen har också med rätta satsas på att förstärka rehabiliteringskedjorna. Det har faktiskt lett till att antalet sjukskrivingar har minskat och tiderna förkortats. En politik som skickade ut mängder av medelålders i förtidspension har byts till en politik som skapar möjligheter för sjuka att kunna arbeta efter just deras förmåga.

Nu diskuteras återigen reglerna för sjukskrivningarna. Enligt de nya reglerna så ska ersättningarna bygga på den tidigare lönen istället för den förväntade. Det handlar förmodligen om att ytterligare försöka få ett system som är rättvist och att få försäkringskassan att fungera. Om detta är rätt väg att gå återstår att se.

Givetvis ska det finnas ett skydd för den som är sjuk och givetvis ska det vara rättvist. Allt annat vore fel och orimligt. Att detta blir politik inför valet 2010 råder det väl inget tvivel om. Alliansen vill se till att återupprätta arbetslinjen, de rödgröna vill återupprätta bidragslinjen. Valet är enkelt.

I bloggsfären är det många som har åsikter: Esbatis och Peter Andersson och Ett hjärta rött och Veronica Palm och Kent Persson och Scaber Nestor och Högberg

Annonser